Tradycyjne wędliny od pokoleń

Deska wędlin

Historia rodzinnej wytwórni wędlin w Goławicach Pierwszych rozpoczyna się w 2007 roku. Wtedy to założyciel – Tadeusz Przykaska postanowił otworzyć swój zakład.


Do wspólnej pracy zaangażowali się też synowie: Bogusław i Marcin, co poskutkowało przekształceniem masarni w spółkę: GOŁAWICE – Wędliny Tradycyjne s.c.


Jak wskazuje nazwa, w zakładzie produkowane są wędliny metodami nieprzemysłowymi. W procesie produkcji wykorzystywane jest wyłącznie polskie mięso pochodzące z lokalnych ubojni. Nie używane są konserwanty, ani ulepszacze powodujące wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Wędliny wędzone są tradycyjnie – dymem z drzewa dębowego. Założeniem firmy od samego początku było maksymalne odwzorowanie metod produkcyjnych i receptur stosowanych w latach 60-tych, kiedy to założyciel firmy zdobywał dyplom Mistrza Wędliniarstwa.


Właściciele inwestują w maszyny i urządzenia, dzięki którym możliwe jest wprowadzanie nowych produktów, zachowując jednocześnie swoje cele: wyrób ma być swojski, naturalny, zdrowy.


Asortyment, który proponuje firma GOŁAWICE – Wędliny Tradycyjne jest bardzo szeroki, ponieważ są to zarówno wędzonki i kiełbasy, jak i podroby. Sztandarowymi produktami są swojska cienka kiełbasa oraz szynka, którą produkuje się w wersji klasycznej, z tłuszczem, z tłuszczem i skórą, z liściem laurowym lub z nogą..